‘Fabriek C is voor mij die schop onder mijn kont’

Jur Stam (25), eigenaar van de start-up Hold my Cup, is werkzaam als manager en adviseur bij GEUS®, Broekerberg en is óók nog ondernemer binnen Fabriek C. Als klein jongetje was Jur altijd al bezig met hoe iets beter zou kunnen en met zijn studie Technische Bedrijfskunde bij Hogeschool Inholland heeft hij deze skills kunnen professionaliseren. In het laatste project van zijn studie mocht hij ook daadwerkelijk iets uitvinden waar mensen behoefte aan hebben. Hier is Hold my Cup de uitkomst van. Een houder voor aan je broek, tas of riem waar je je beker in kan doen, waardoor je deze niet meer vast hoeft te houden op een festival. 

Jur: “Bij de opleiding Technische Bedrijfskunde leer je niet echt een vak, je leert problemen onderzoeken en denken in creatieve oplossingen. Dit is bij Hold my Cup bijzonder succesvol gelopen. Wij hebben iets heel simpels weten uit te vinden voor een bestaand probleem. Op een festival moet je je hard cup fles tegenwoordig inleveren en deze mag je niet meer weggooien. Anders gaat het je heel wat knaken kosten. De Hold my Cup neemt een irritatie weg, helpt in de verduurzaming van festivals én brengt de plastic soep in vermindering. Het is gemaakt van, hoe ironisch, oude festivalmunten en PET flessen. We hebben het product met ons groepje bedacht en ik wist eigenlijk al direct dat ik hiermee door wilde. Het probleem is alleen dat je gaat afstuderen, werken en je prioriteiten ergens anders komen te liggen. En dan zakt je start-up en enthousiasme een beetje weg. Maar daar was Fabriek C toen om mij een schop onder mijn kont te geven.” 

Fabriek C stapt in op de behoefte van jonge ondernemers. Binnen een community van mede ondernemers en andere start-ups leer je je onderneming verder uitbouwen. Jur: “Mijn behoefte lag vooral in het hebben van een fysieke plek waar ik alleen maar aan mijn onderneming kon werken en het prioriteren en het plannen van de volgende stappen richting het in de markt zetten van mijn product. Naast de plek hebben wij al diverse workshops van interne en externe personen gehad bij Fabriek C. Ontzettend leerzaam en energie verhogend. Ik had best moeite met waar ik moest beginnen. We zijn binnen Fabriek C nu met een groep van 8 ondernemers. Eigenlijk zijn we er altijd allemaal als er een bijeenkomst is. We zijn ook oprecht benieuwd hoe het met iedereen gaat en je gunt elkaar het succes. Tijdens de bijeenkomsten bespreek je waar anderen tegenaan zijn gelopen en dan help je elkaar. De sfeer is dynamisch en open en je bent echt geïnteresseerd omdat je allemaal in dezelfde fase zit en het dus voor jezelf ook nuttig kan zijn om te horen waar anderen tegenaan lopen.”

Jur blijft voorlopig nog aangesloten bij Fabriek C: “We zijn nog een echte ‘start up’. Nu we een goed prototype hebben, ga ik deze weggeven om feedback te ontvangen van de eindgebruiker. Wellicht nog wat bijschaven voor het optimale product en dan: verkopen. Op het moment van verkopen loop ik vast ook weer tegen dingen aan en dan helpt het echt om nog steeds bij Fabriek C aangesloten te zijn. Je merkt dat je eigenlijk 34 uur in een dag nodig hebt om het werken en leuke dingen doen te combineren met het ondernemen, dus die schop onder mijn kont blijf ik nodig hebben. En ja, het kan natuurlijk nog steeds misgaan, maar dan heb ik in ieder geval wel heel veel geleerd.”

ANDER NIEUWS

We zijn online!

Vanaf nu kunt u op deze site terecht voor nieuws, evenementen en updates rondom de activiteiten van Fabriek C. Nieuws rondom de start-ups, de prijzen

Lees verder